Iz ekoloških razloga
167

Kraj za Wörthersee GTI festival, automobili više nisu dobrodošli

D. B.
Od 1982. godine fanovi Volkswagenovih automobila se okupljaju u austrijskoj općini Maria Wörth gdje slave legendarni Golf GTI, no nakon 40 godina i tri otkazivanja zbog pandemije koronavirusa, općina je saopćila da više neće biti domaćin festivala.

U saopćenju općine Maria Wörth se navodi da "neće biti domaćin konvencionalnih velikih automobilskih događaja u narednih nekoliko godina". To znači da je status legendarnog događaja Wörthersee Treffen, okupljanja na jezeru Wörthersee, itekako upitan.

Općina je izdvojila zabrinutost za okolinu i očuvanje ekosistema kao razloge zbog kojih se vrijednosti festivala i zajednice ne podudaraju. Prostor koji se nekada koristio za izlaganje automobila, gdje je broj ljudi porastao sa 100 u 1982. godini na stotine hiljada nakon 2010. godine, bit će preuređen te će dobiti nove "zelene" sadržaje, poručio je gradonačelnik Markus Perdacher.

"U duhu lokalne zajednice radimo da kreiramo atraktivne i održive prostore za život, koji će koristiti svim ljudima u zajednici, bez obzira da li tu provode nekoliko dana ili cijeli život", poručio je gradonačelnik.

Mediji poput njemačkog magazina Auto Motor und Sport izvještavaju da su, uprkos otkazivanju festivala u posljednje tri godine, ljubitelji GTI modela dolazili u Maria Wörth na nezvanična okupljanja, koja su ipak izazivala probleme i rezultirala intervencijom policije. To je možda također utjecalo na odluku općine.

Osim što predstavlja problem za ljubitelje Golfa GTI, odluka općine ima utjecaj i na Volkswagen koji je dugo podržavao festival i koristio ga za najave o GTI modelima.

"Žalimo što se legendarno GTI okupljanje Wörthersee više neće održavati u dosadašnjoj formi. Trenutno razmišljamo o tome kako podržati GTI zajednicu fanova u budućnosti. Održavanje komunikacije je ključno za nas jer dolazimo u konakt s našim najlojalnijim kupcima", saopćeno je iz Volkswagena.

Međutim, općina Maria Wörth je saopćila da će razmotriti mogućnost održavanja događaja u budućnosti ukoliko on bude u skladu s njenim ekološkim ciljevima. To ostavlja otvorena vrata za Volkswagen ID. festival, no teško je vjerovati da će privući GTI fanove koji su dolazili godinama.