Koncepti
27

Volvo predstavlja spektakularni Concept Estate

Klix.ba
Nakon najavnih fotografija Volvo je javnosti pokazao i prve zvanične slike svog Concept Estate modela koji će imati svjetsku premijeru iduće sedmice na sajmu automobila u Ženevi.

Ovaj model predstavlja završni dio serije Volvo konceptnih modela koju je započeo Concept Coupe, a kasnije je nastavio Concept XC Coupe. Ovaj put je riječ o vrlo atraktivnoj karavanskoj karoseriji koja donosi dosta novih elemenata ali prednji dio preuzima od dva prethodna koncepta.

Volvo Concept Estate stiže u profinjenoj tamno smeđoj boji i sa vrlo atraktivnim 21-inčnim felgama, dok zadnji dio ovog koncepta treba da asocira na proslavljeni Volvo 1800 ES iz ranih 70-ih godina prošlog stoljeća. Na zadnjem dijelu pažnju plijeni i dvostruki hromirani završetak izduvnog sistema, a sam auto zasnovan je na potpuno novoj platformi Scalable Product Architecture (SPA) kao i druga dva koncepta. Za pogon će biti zadužen jedan od motora nove Drive-E serije iz Volva.

Unutrašnjost Estate koncepta je dizajnerski čista i jednostavna, te pažnju privlači veliki displej tableta koji brine za većinu kontrola u unutrašnjosti. Volvo tvrdi da će se putnici ovog automobila osjećati kao da su u skandinavskom dnevnom boravku, i to zahvaljujući upotrebi visokokvalitetnih materijala kao što su prirodno preplanula koža, umetci izrađeni od voskovanog kvalitetnog drveta, kao i mašinski obrađeni umeci od bakra. Ova unutrašnjost služi kao najava onoga šta možemo očekivati u smislu rasporeda i izgleda kabine navih Volvo modela, od kojih će prvi biti novi XC90 koji treba da stigne kasnije ove godine.

Volvo Concept Estate će biti izložen početkom sljedeće sedmice na 84. izdanju Geneva Motor Show-a.