|

Volkswagen predstavio samovozeći koncept Sedric

Volkswagen predstavio samovozeći koncept Sedric
22
Klix.ba
13.3.2017. u 10:51
34
komentara
22

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Njemački proizvođač Volkswagen predstavio je svoj samovozeći koncept Sedric, koji nudi uvid u budućnost automobilske industrije, električnih vozila i tehnologije za autonomnu vožnju.
Sedric (SElf-DRIving Car) je predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi te predstavlja prvi Volkswagenov potpuno autonomni koncept dizajniran za vrijeme kada samovozeća tehnologija više ne bude zahtijevala ljudsku superviziju.

Automobil nalikuje na kapsulu, a posjeduje naprednu tehnologiju namjenjenu električnim vozilima, koja otvara mogućnosti redizajniranja automobila u svrhu poboljšanja udobnosti i povećanja slobodnog vremena.

Kutijasti dizajn je omogućio mnogo prostora u unutrašnjosti, električlni motor se nalazi u nivou točkova, a baterija koja ga napaja je smještena između osovina.

S obzirom da nema potrebe za upravljačem, unutrašnjost je postala poput dnevnog boravka sa sjedištima u stilu sofe, tu je veliki poluprovidni ekran, kao i biljke.

VW-ov koncept je baziran na ideji dijeljenja auitomobila. Kompanija je zamislila da putnici pozovu Sedric pritiskom dugmenta na daljinskom upravljaču, a potom glasovnim naredbama odrede destinaciju. Automobil će moći koristiti osobe svih uzrasta i sposobnosti.

Ipak, većina mogućnosti ovog automobila su zasad više ideje nego stvarnost, no, samovozeći automobili se već pojavljuju na cestama. Uber je provodio eksperimente sa samovozećim taksi vozilima, a kompanija Waymo je ranije predstavila svoj samovozeći automobil, koji će se na tržištu pojaviti ove godine.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...