Koncepti
12

Volkswagen na CES-u predstavio koncept Budd-e, Microbus za 21. stoljeće

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je zvanično predstavila koncept Budd-e na Consumer Electronics Showu.

Opisan kao Microbus za 21. stoljeće, Budd-e ima masivnu rešetku hladnjaka sa LED osvjetljenjem, a s bočnih strana su i LED farovi. Koncept je dobio unikatna stražnja svjetla te 21-inčne aluminijske naplatke. Na krovu su postavljeni solarni paneli. Također, automobil ima digitalne retrovizore, kao i prostor za prtljag pod nazivom Drop Box, koji se izvlači zajedno sa stražnjim branikom.

U unutrašnjosti je veliki zakrivljeni ekran koji koji se sastoji od tri individualno podesiva ekrana. Postavljeno je i stražnje veliko sjedište, kao i multifunkcionalni upravljač bez dugmadi. Pomoću njega se mogu kontrolisati različiti sistemi u automobilu, a za to je dovoljan dodir i pritisak. Gotovo sve u automobilu se pokreće na dodir, pa čak i vrata. Automobil posjeduje i sistem prepoznavanja glasa koji se aktivira kada vozač uđe u automobil.

Budd-e je baziran na Volkswagenovoj novoj MEB platformi, koja je specijalno dizajnirana za plug-in hibridna i električna vozila. Automobil nudi dosta mjesta za velike baterije i komponente električnog pogona, a unutrašnjost je također prostrana.

Električne motore na obje osovine napaja baterija od 101 kWh, a maksimalna brzina koncepta iznosi 150 km/h. Domet s jednim punjenjem baterije iznosi 600 km.