U čast Le Mansa
5

Toyota Gazoo Racing predstavio Prius Concept fokusiran na stazu

D. B.
Ove godine se obilježava 100. godišnjica slavne utrke 24 sata Le Mansa, a višestruki pobjednički tim Toyota Gazoo Racing to proslavlja novim konceptom.

Riječ je o modelu Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition koji ima dugo ime, ali i dugu listu aerodinamičkih dodataka, dok poboljšanja pogona nisu spomenuta. Koncept je baziran na petoj generaciji hibridnog produkcijskog modela, a posjeduje bogat aerodinamički paket zbog kojeg izgleda spremno za stazu.

Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition je dobio redizajnirani prednji branik s prednjim svjetlima baziranim na onim iz svijeta motosporta, a između njih je veći saćasti usis. Naprijed se nalazi i istaknuti spliter, dva seta krilaca i lakša karbonska hauba, dok profil karakterišu crna proširenja blatobrana, pragovi i Racing Hybrid naljepnice. "Rep" je naslijedio fiksno stražnje krilo, široki difuzor i proširenja stražnjih blatobrana inspirisana endurance trkaćim automobilima.

Hibridni koncept je dobio i novi set 18-inčnih laganih felgi s Michelin Pilot Sport 4S gumama dimenzija 235/50R18, kao i "wide-track" set za ovjes kako bi se unaprijedila upravljivost.

Iz Toyota Gazoo Racinga nisu govorili o modifikacijama hibridnog pogona, ali tvrda da pruža "odlične vozne performanse zbog ekskluzivnih točkova i aerodinamičkih komponenti inspirisanih modelom GR010 HYBRID iz WEC-a".

Koncept je izložen u Manufacturers' Villageu kod staze uz Mazdu MX-30 R-EV, a pojavit će se i na drugim događajima uključujući WEC utrku na stazi Fuji.

Toyota Gazoo Racing je upisao petogodišnji niz pobjeda na Le Mansu između 2018. i 2022. godine, a nada se i trijumfu na jubilarnoj 100. utrci.