Koncepti
0

Studenti dizajna predstavili automobile budućnosti

Sarajevo-x.com
Bugatti Aerolithe
Značajno izmijenjeni koncepti poznatih vozila predstavljeni su na godišnjem sajmu studenata dizajna univerziteta Coventry.

Univerzitet poznat po stvaranju talentovanih dizajnera koji nastave raditi u autoindustriji, ove godine imao je zapaženu izložbu.

Prvo mjesto osvojili su Andy Webber i Reiss Finney za shooting brake koncept Jaguara XK. Njih dvojica su šest mjeseci proveli na praksi u ovoj kompaniji. Model dijeli trenutnu XK platformu i hibrid je sa pogonom na četiri točka.

Dvojac koji je osmislio taj koncept od kolega je dobio nagradu nazvanu "Dragi Bože, ti sad ovo napravi".

Student Christopher Cheng izložio je Mini2 dizajn, što je po veličini nešto između modela Smart ForTwo i Toyote iQ, ali je manji od originalnog Issigonis Minija. Pravi je trosjed sa prostorom za tri odrasle osobe.

Cheng je model opisao kao "hvatanje suštine klasičnog Minija u savremenoj modi".

Ostali dizajni obuhvatili su dva koncepta Saaba - jednu modernu interpretaciju klasičnih 92 automobila Sama Fowlinga i Porsche Cayman veličine kupea, koji je dizajner David Panton opisao kao duhovnog nasljednika Saab Sonneta.

Neki studenti su se okrenuli dizajniranju luksuznih superautomobila. Bugatti Aerolithe Douglasa Hogga moderni je i elegantni grand tourer, inspirisan klasičnim Bugattijem iz 1930-ih.

Najdetaljniji i najupečatljiviji bio je dizajn Iana Barnesa. Njegov Tad Heuer Hydrodynamics predstavio je kako bi izgledalo kad bi švicarski urar dizajnirao automobil.

Barnes je dobio nagradu "Best in Show", piše magazin Autocar.