Crossover-coupe
22

Škoda Vision E Concept je najbolji pokazatelj razvoja brenda

Klix.ba
Kompanija Škoda je napravila koncept koji predstavlja crossover-coupe.

Škoda je počela rad pod Volkswagenovim vlasništvom početkom devedesetih kao prilično jeftin brend iz grupacije, no, to više nije slučaj. Razlike u cijeni modela iz Mlade Boleslav i Wolfsburga su sada manje nego ikad, a u nekim slučajevima osnovna cijena Škodinih modela je viša u odnosu na Volkswagenove modele na kojima su uglavnom bazirani. Novi koncept Vision E debituje na Sajmu automobila u Šangaju te jasno pokazuje namjere češkog proizvođača da se "penje" kada je riječ o tržištu.

Zasad se radi samo o konceptu, no, on ipak daje jasne signale da Škoda namjerava proizvesti crossover-coupe, iako je to prije nekoliko godina bilo nevjerovatno. Kontroverzni oblik karoserije je "rođen" još prije deset godina kada se na tržištu pojavila prva generacija BMW-a X6.

Osim toga što najavljuje ulazak Škode u novi segment, Vision E označava i kompanijine planove za električna vozila. Koncept ima električni motor koji isporučuje 300 KS, što znači da je najsnažniji Škodin automobil svih vremena, jer je iza njega ostao i Superb s 2,0-litarskim TSI motorom koji razvija 280 KS.

Zasad nije poznato koliko je potrebno konceptu da ubrza od 0 do 100 km/h, ali su iz Škode otkrili da njegova maksimalna brzina iznosi 180 km/h. Njegova litij-jonska baterija mu omogućava da pređe 500 km s jednim punjenjem.

Unutrašnjost je veoma prostrana, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2.850 mm. Odsustvo konvencionalnog B stuba znači lagan ulazak u automobil i izlazak iz njega, a prostora za glavu ima uprkos spuštajućoj liniji krova.

Vision E posjeduje tri mogućnosti autonomne vožnje te odlično obavlja posao u gužvama, ali se i samostalno kreće na autoputevima. Dovoljno je "pametan" da pretiče druge automobile, drži liniju kretanja, kao i da se parkira kada pronađe odgovarajuće mjesto za parking.

Koncept debituje na Sajmu automobila u Šangaju, a produkcijski model se očekuje u Kini 2019. godine. Škoda će predstaviti i svoj prvi plug-in hibrid Superb. Do polovine sljedećeg desetljeća će Škoda predstaviti barem pet novih električnih modela, a prvi će se pojaviti tokom 2020. godine.