Renaultova premijera u Ženevi
0

FOTO / R-Space kao futuristički Espace

Sarajevo-x.com
Uz brojne svjetske premijere koje su održane, i koje će tek biti održane, na sajmu automobila u Ženevi, istakao se i Renaultov neobični koncept. Sa T-Spaceom Renault je pokazao na koji način porodični monovolumen može ponuditi osobine sportskog automobila.

Uz samu koncepciju kojom pokušava u jednom spojiti sportski i porodični automobil, Renault R-Space se ističe i izuzetno atraktivnim dizajnom i oblikom karoserije, te detaljima poput upečatljive maske, panoramskog vjetrobrana i velikim naplacima prečnika 21 inč.

Uz neizbježne detalje poput LED svjetala, R-Space se ističe i neobičnom idejom dinamičkog staklenika, ali i bočnim vratima gdje se zadnja vrata otvaraju prema nazad i tako omogućavaju idealan pristup u prostranu unutrašnjost.

Unutrašnjost je možda i avangardnija, pa iako se ističe neobičnom ergonomijom i nesvkaidašnjim oblicima, prednji dio kabine je relativno uobičajen. S druge strane zadnji dio putnog prostora ističe se redom sjedišta koji se u stvari sastoji od 27 minijaturnih i motorizovanih kocki koje su obložene mekanim materijalom, te nude zaista nekonvencionalan smještaj za putnike i prtljag.

Snagu obezbjeđuje Renaultov novi trocilindarski benzinski motor zapremine 900 ccm, a koji proizvodi 110 KS i 160 Nm. Snagu do točkova prenosi EDC mjenjač sa dva kvačila, a uz pomoć kojeg R-Space do 100 km/h ubrzava za sasvim pristojnih 11 sekundi, i ima maksimalnu brzinu od 200 km/h. Naravno, ekonomičnost i ekološke vrijednosti su ipak jača strana ovog motora, pa Renault najavljuje da će prosječna potrošnja ovog motora biti samo 3,7 litre benzina na 100 kilometara, te da emituje samo 95 grama CO2 po kilometru.