Retro na struju
7

Peugeot predstavio konceptni e-Legend: Električni podsjetnik na 504 Coupe

Klix.ba
Peugeotov u retro stilu dizajniran konceptni Coupe model e-Legend publika će uživo moći vidjeti na predstojećem Sajmu automobila u Parizu.

Jedna od najstarijih automobilskih kompanija na predstojećem Sajmu automobila u Parizu publici će predstaviti i izvanredno dizajniran električni konceptni model e-Legend koji treba podsjetiti na legendarni Peugeotov model 504 Coupe s kraja šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, čiji je dizajn potpisao Sergio Pininfarina.

Iza retro dizajnirane karoserije konceptnog modela e-Legend koji je postavljen na 19-inčnim točkovima kriju se najnapredniji sistemi za autonomno upravljanje i minimalistički dizajnirana putnička kabina u kojoj u ovom slučaju dominiraju displeji.

Ukupno ih je 16 i u potpunosti su zamijenili konvencionalne komande za upravljanje različitim funkcijama automobila čija maska između dvostrukih kućišta prednjih svjetala ima samo dekorativnu funkciju, jer e-Legend nema motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

Elektromotori nude više od 460 konjskih snaga i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se distribuira na obje osovine, a baterije (100 kWh) prije potpunog pražnjenja osiguravaju 600 kilometara autonomije. Nakon 25 minuta punjenja automobil (koji od 0 do 100 km/h stiže za manje od četiri sekunde i razvija 220 km/h) je spreman za novih 500 kilometara.

U Peugeotu kažu da nemaju namjeru ponuditi produkcijsku verziju koja bi bila ekvivalent konceptnom modelu. Šteta.