Koncepti
18

Opel objavio promotivni video za Astru OPC EXTREME

Klix.ba
Nakon javnog debija na Sajmu automobila u Ženevi prošle sedmice, kompanija Opel je objavila promotivni video za koncept Astru OPC EXTREME.

Opel je iznenadio sve svojom radikalnom Astrom, koja je već potvrđena za ograničenu proizvodnju sljedeće godine. Radi se o najbržoj i najsnažnijoj "cestovnoj" Astri, koju pokreće modificirani 2,0-litarski četverocilindični motor sa više od 300 KS, a snaga se prenosi na prednju osovinu putem šestostepenog manuelnog mjenjača i diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Osim što je dobio više snage, koncept je za 100 kg lakši u odnosu na standardnu Astru OPC. zahvaljujući poklopcu motora, krovu i točkovima napravljenim od karbonskih vlakana. Blatobrani su napravljeni od aluminija, a stražnja sjedišta su uklonjena kako bi se napravio prostor za sigurnosni kavez. Naprijed su dva Recaro sjedišta i upravljač ojačan karbonskim vlaknima. Postavljeni su i Schroth sigurnosni pojasevi u šest tačaka.

Opel je najavio produkcijski model, a bit će proizvedeno od 50 do 300 automobila, u zavisnosti od potražnje. Zvanični debi tog modela se očekuje sljedeće godine u Ženevi.