Koncepti
0

Objavljen teaser koncepta Infiniti Q30

Klix.ba
Kompanija Infiniti je najavila planove za predstavljanje koncepta Q30 sljedećeg mjeseca na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Automobil će poslužiti da nagovijesti nadolazeći kompaktni model iz premium segmenta, koji će nastaviti dizajnersku filozofiju započetu ranije sa nekoliko konceptnih modela, kao što su Essence, Etherea i Emerg-e. Kao što se može pretpostaviti, Q30 će naći svoje mjesto između modela Q50 kao pristupačnija i manja alternativa, koja će biti konkurencija Mercedesu CLA i drugim modelima u ovom segmentu.

Infiniti Q30 će biti prvi model koji će biti rađen u saradnji sa vozačem Formule 1, Sebastianom Vettelom, koji je imenovan "direktorom performansi". To će biti prvi automobil napravljen pod vodstvom novog direktora dizajnerskog odjela, Alfonsa Albaise, koji je rekao da je model "vitak, elegantan i zavodljiv" automobil.

Osnovni model će imati sistem za podešavanje visine automobila, a vjerovatno će se proizvoditi u Sunderlandu u Velikoj Britaniji. Početak prodaje se očekuje 2015. godine, a koristit će Mercedesovu platformu s pogonom na prednje točkove, koju će dijeliti sa modelima A i B-klase.