Stiže na CES
5

Objavljen novi teaser električnog koncepta Kia Niro

Klix.ba
Električni koncept Kia Niro će biti predstavljen na Consumer Electronics Showu (CES) u Las Vegasu, a kompanija je prije toga objavila novi teaser.

Teaser je znak da će koncept uskoro biti predstavljen, a nekoliko posljednjih koji su objavljeni donekle otkrivaju ono što nas očekuje kada je riječ o novom električnom modelu koji je već nekoliko puta primijećen tokom testiranja.

Tehničke specifikacije još uvijek nisu poznate, ali se vjeruje da će Niro imati nekoliko istih karakteristikao kao Hyundai Kona. Navodno će model Kona biti ponuđen s baterijama od 40 i 64 kW, a snažnija će omogućavati domet od 334 km.

Niro će biti predstavljen na CES-u i izgleda uzbudljivije u odnosu na kamuflirane prototipe koje smo imali priliku vidjeti u proteklih nekoliko mjeseci, ali činjenica da su koncepti obično uzbudljiviji od produkcijskih modela ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Kia je obećala da će ugraditi novi "motion graphic" sistem osvjetljenja u svoje produkcijske modele u narednim godinama.

Fotografije unutrašnjosti nisu objavljene, ali se zna da koncept Niro posjeduje potpuno novi HMI interfejs (human-machine interface) koji ranije nije viđen u automobilu. Bit će zanimljivo vidjeti šta to zapravo znači i da li će biti drugačiji u odnosu na koncepte koji posjeduju ekrane osjetljive na dodir i podršku kontrole pokretom.

Kia će uz koncept predstaviti i prvu 5G konekciju u automobilu, kao i novu pomoćnu tehnologiju za vozača.