Peugeot ... RC
0

Novi lav spreman za Pariz

Sarajevo-x.com
Peugeot ... RC
Peugeot ... RC
Po tradiciji domaći sajam automobila u Parizu Peugeot rijetko shvata olako, te se upravo na ovoj izložbi želi predstaviti u najboljem svijetlu i u punoj snazi. Tako će jedna od najzanimljivijih premijera sajma biti definitivno novi coupe koji već sada izgleda kao jedan od najbolje dizajniranih Peugeota ikada.

U pripremama za pariški sajam Peugeot je objavio računarski generisane fotografije svog konceptnog coupea, dok je njegovo puno ime još uvijek strogo čuvana tajna. Poznato je tek da će ime, kao i kod dosadašnjih koncepta, sadržavati dodatak RC.

Kao što je već očito sa fotografija ovaj koncept je zamišljen kao elegantni grand touring coupe koji će nuditi vrhunski smještaj i dinamičnu vožnju za četiri osobe. Također, iz peugeotovog dizajnerskog centra tvrde da je upravo ovaj koncept karika koja je nedostajala između RC Concepta iz 2002. godine i 908 RC-a koji je predstavljen 2006. godine.

Naravno, ovaj put novi RC objedinjuje najbolje dizajnerske linije koje su već poznate sa prisutnih modela sa novim stilom koji agresivnost Peugeotovog dizajna podiže na potpuno novi nivo. Oštre linije sa izraženo sportskim karakterom svrstavaju ovaj koncept među najatraktivnije dizajnirane sportske četverosjede do te mjere da je ovakav izgled bez kompleksa dostojan vrhunskih supersportskih automobila.

Zanimljivo je da pored očitih ambicija za sportskim karakterom u Peugeotu nisu željeli zanemariti i ekološki aspekt. Tako ovaj 313 KS snažan coupe emituje tek 109 grama CO2 na jedan kilometar. Ovako dobar rezultat omogućila je hibridna tehnologija gdje je klasični motor sa unutrašnjim sagorijevanjem spregnut sa električnim pogonom, te u situacijama gdje je potrebno manje snage ovaj coupe može da se kreće isključivo pomoću elektromotora i tako emituje 0g/km.

Peugeot ... RC (bočno)
Peugeot ... RC (bočno)

Također, iz Peugeota najavljuju i mnoštvo drugih inovativnih rješenja koja za sada ne žele otkrivati, a već sada se očekuje da će upravo ovaj koncept najaviti novi vizuelni identiet ove marke, s obizirom da je već poznati dizajn na aktuelnim modelima i previše konzumiran.

Peugeot ... RC (straga)
Peugeot ... RC (straga)