Koncepti
13

Lada XCODE: Koncept koji obećava

Piše: E. T.
Na Sajmu automobila u Moskvi veliku pažnju javnosti na sebe je privukao konceptni kompaktni SUV XCODE s kojim ruski proizvođač automobila Lada najavljuje neka nova vremena.

S konceptnim modelom XCODE Lada najavljuje svoj novi produkcijski model koji će pojedine dizajnerske i tehničke elemente dijeliiti s modelima Vesta i XRAY crossover. Veoma sličan modelu XRAY, kada (ako) uđe u serijsku proizvodnju, XCODE će imati bogatiju opremu i samim tim cijena bi mu trebala biti veća od cijene modela XRAY čija bi produkcija trebala početi u decembru.

U Ladi kažu da će za XCODE vjerovatno ponuditi motor s turbo punjačem i integralni pogon, a pretpostavlja se da će automobil biti baziran na platformi B0 koju Lada već "posuđuje" od alijanse Renault-Nissan u čijem je vlasništvu.

Unutrašnjost konceptnog modela XCODE, koji bi se svojom ukupnom dužinom trebao svrstati između Nissanovih modela Juke i Qashqai, još nije pokazana. Najavljeno je da će automobil imati 10-inčni display multimedijalnog sistema koji će biti kompatibilan s Ladinom "connect" aplikacijom.