|

Kopnom ili zrakom u laganom vozilu na hidrogen

Kopnom ili zrakom u laganom vozilu na hidrogen
0
S
Sarajevo-x.com
17.1.2011. u 22:14
17
komentara
0

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Svoje viđenje transporta u budućnosti predstavio je norveški dizajner Thomas Larsen Roes konceptom nazvanim "Chase 2053".
Za ovo futurističko vozilo, koje bi bilo neukusno nazvati pukim automobilom, vjeruje se da bi moglo doći u široku upotrebu do 2053. godine. Kao glavne prednosti dizajner ističe činjenicu da se Chase 2053 može kretati jednako uspješno po tlu kao i po zraku.

U osnovi futurističkog koncepta je organski uzgojena tvar od micelija koja ima ulogu noseće konstrukcije, koja je dodatno obložena i ojačana posebnim karbonskim nanocijevima koja cijeloj konstrukciji daju čvrstoću na uvijanje i istezanje što je neophodno zbog uticaja raznih sila.

"Chase 2053" pokreće hidrogenski motor, a dok je na tlu kreće se i oslanja na tri točka. Također, završni sloj karoserije izrađen je od kombinacije rastezljivih materijala i polikarbonata što omogućava izuzetno avangardne i aerodinamične oblike.

Pored svih ovih prednosti koje su nepoznate sadašnjoj proizvodnji prevoznih sredstava, Chase 2053 se ističe i izuzetno malom ukupnom masom, ali i činjenicom da za proizvodni proces nisu potrebne skupocjene fabrike, što ujedno omogućava i niske troškove proizvodnje, ali i velike serije produkcije.

O ostalim specifikacijama ovog SF vozila za sada nema detalja, ali do 2053. godine svakako ima dovoljno vremena da ih dizajner otkrije.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...