{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Koncepti i8 i i3 spremni za jesenju premijeru

S
30.7.2011. u 12:01
0
22
Koncepti i8 i i3 spremni za jesenju premijeru
0
BMW je prije zvanične premijere na sajmu automobila u Frankfurtu ove jeseni predstavio svoja dva nova konceptna modela i8 i i3, a koji najavljuju začetak nove podmarke ovog proizvođača.
Bavarski proizvođač automobila predstavio je svoj novi "zeleni" pod-brand, a koji će u potpunosti zaživjeti tokom 2013. godine.

Prvi u nizu modela koji će javnosti približi BMW i marku je konceptni BMW i3, a koji će biti BMW-ov prvi potpuno električni serijski model. Zasnovan je na prethodnom Mega City Vehicle konceptu, a dolazi pogonjen elektromotorom na zadnjoj osovini koji proizvodi 125 kW ili 170 KS i 250 Nm okretnog momenta.

BMW sa i3 pokazuje da se nije odrekao svoje filozofije da je dinamika vožnje na prvom mjestu, pa ubrzanje od 0 do 60 km/h traje manje od četiri sekunde, dok 100 km/h dostiže za oko osam sekundi.

Na drugom kraju ponude BMW i modela dolazi i8 koncept, koji svoj pogon zasniva na hibridnoj tehnologiji sa mogućnošću dopunjavanja zaliha električne energije. BMW i8 ima isti električni motor kao u i3, ali je ovdje smješten izna prednje osovine te je uparen sa 1,5-litarskim, 3-cilindarskim benzinskim turbomotorom. Ukupna nominalna snaga ovog pogonskog sklopa iznosi 220 KS i 300 Nm koji se prenose na zadnje točkove.

Najveća brzina na modela i8 je elektronski ograničena na 250 km/h, te se može voziti i do 35 km samo na električni pogon, a zahvaljujući čemu se prosjek potrošnje goriva može održavati i na 3 l/100 km.

BMW-ova nova marka i njeni modeli se od klasične ponude razlikuju na potpuno drugačijem principu gradnje automobila. BMW taj sistem proizvodnje naziva LifeDrive i sastoji se od dva modula. Na modelu i3, "Drive" modul sačinjavaju pogonski sklop, ovjes i baterije, a koji su sadržani u aluminijskoj strukturi koja uz nosivost nudi i zaštitu pri sudaru. Drugi je "Life" modul, a koji se sastoji od putničke kabine i panela karoserije koji su izrađeni od izuzetno čvrstih i laganih CFRP elemenata, ili plastičnih panela koji su ojačani karbonskim vlaknima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: