|

Koncept Toyota FV2 se s vozačem povezuje fizički i emotivno

Koncept Toyota FV2 se s vozačem povezuje fizički i emotivno
1
Klix.ba
12.11.2013. u 19:42
6
komentara
1

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Kompanija Toyota je predstavila konceptni automobil FV2 koji može "čitati" emocije vozača i njegove facijalne ekspresije. čime se ojačava veza izmežu čovjeka i mašine.
Radi se o hibridu automobila i motocikla, koji ima tri točka i jedno sjedišta. Iz Toyote tvrde da se vozilo "emotivno i fizički povezuje sa vozačem, zbog čega ga je. što se više koristi, sve zabavnije voziti".

Automobil "čita" emocije vozača praćenjem glasa i njegovih facijalnih ekspresija, pa na osnovnu njih prepoznaje u kakvom je raspoloženju vozač te mu se prilagođava. Vjetrobransko staklo je opremljeno futurističkim ekranom koji mijenja boju u zavisnosti od raspoloženja vozača. Ukoliko je vozač nervozan ili uzbuđen, postat će crven i na taj način će upozoriti ostale vozače. Vjetrobransko staklo također daje informacije o stanju u saobraćaju, kao i informacije o sigurnosti.

Cilj tehnologije u ovom automobilu je da bude efikasan suvozač. Vozilo bilježi historiju vožnje i prilagođava se performansama vozača. Svjetlosni ekran na vjetrobranskom staklu ne zaokuplja pažnju vozača nego mu pomaže da se fokusira i bude oprezan tokom vožnje.

Koncept FV2 koristi drugačiji način upravljanja u odnosu na standardne automobile. Vozač se naginje na stranu kako bi skrenuo, a za kretanje naprijed i nazad, kao i za kočenje, koriste se pokreti naginjanja naprijed i nazad. Vozilo nema upravljač i papučice za gas i kočnicu.

Vozači koji žele testirati koncept FV2 mogu preuzeti demo aplikaciju za iOS.

Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...