Koncepti
17

Koncept Renault Clio R.S. 16 predstavljen u Parizu

Klix.ba
Renaultovi modeli Clio i Megane imaju odličnu reputaciju, posebno u Evropi, gdje su najbolji u segmentu. Na ovogodišnjem Sajmu automobila u Parizu predstavljen je konceptni Clio R.S. 16.

Koncept pokreće 2,0-litarski četverocilindrični motor s turbopunjačem, koji se također nalazi u Meganeu R.S. 275 Trophy. Ovaj motor razvija 270 KS, a osim njega, dva automobila dijele i šestostepeni manuelni mjenjač.

Renault Sport je proširio koncept za 60 milimetara, a nešto mišićaviji blatobrani skrivaju crne 19-inčne naplatke. Automobil je ofarban u Liquid žutu boju.

Zasad se radi samo o konceptu, no, francuska kompanija analizira tržište i potražnju. Ako snažni hatch dobije "zeleno svjetlo" za proizvodnju, kompanija bi imala jako malo posla kada je riječ o razvoju. Produkcijski model ne bi bio jeftin, ali bi sigurno privukao veliku pažnju.

Hondin odgovor Renaultu je koncept Civic Type R, koji posjeduje četverocilindični 2,0-litarski motor s turbopunjačem, koji razvija 300 KS. No, Civic je veći od Clija, više snage rezultira prednošću na pravcima, no, mali Renault je bolji u zavojima. Bila bi to zanimljiva utrka.