Bez plana za proizvodnju
27

BMW predstavio zanimljiv konceptni dvosjed Skytop

E. L.
U Minhenu kažu da su kao inspiracija za konceptni Skytop, koji je publika mogla da vidi na izložbi Concorso d’Eleganza Villa d’Este, poslužili BMW-ovi modeli 503 i Z8.

BMW spada među nekoliko automobilskih kompanija koje na poznatoj italijanskoj izložbi Concorso d’Eleganza Villa d’Este često premijerno predstavljaju konceptne modele, što su učinili i ove godine, a publika pored jezera Como ovaj put uživo je mogla vidjeti zanimljiv dvosjed Skytop koji je inspirisan BMW-ovim modelima 503 i Z8.

"Konceptni BMW Skytop savršeno se uklopio u filozofiju i okruženje poznate italijanske izložbe, a dizajneri i inžinjeri potrudili su se da naprave automobil koji sa sobom donosi optimalnu kombinaciju dinamike i elegancije“, rekao je prvi čovjek dizajnerskog odjela BMW-a Adrian van Hooydonk.

Iza karoserijskih detalja koji podsjećaju na model 503 koji je BMW krajem pedesetih godina napravio u 412 primjeraka (273 Coupéa i 139 Cabrioleta), ali i na mnogo „mlađi“ Roadster Z8 s 4,9-litarskim atmosferskim V8 motorom (iz BMW-a M5 E39) koji se proizvodio od 1999. do 2003. godine, krije se osnovica aktuelnog BMW-a Serije 8. Ispod dugog prednjeg poklopca boravi poznati 4,4-litarski biturbo V8 motor (625 KS) koji pokreće aktuelni model M8 Competition.

BMW nije objavio podatke o performansama, a pogled na skoro pa produkcijsku kabinu otkriva da Skytop sa sobom donosi i 8-stepeni automatski mjenjač iz spomenutog M8 od kojeg ga odvaja otvoreno nebo iznad kožom obloženih sjedišta. Dvodijelni pomični krov skida se ručno i odlaže u prtljažni prostor.

Po svemu sudeći Skytop će ostati jedinstven izložbeni primjerak, jer u Minhenu nemaju planova o proizvodnji čak ni brojčano ograničene količine.

Vezani članci