Za sada još uvijek kao koncept
166

FOTO+VIDEO / BMW predstavio Seriju 4

Klix.ba
BMW je zvanično predstavio Seriju 4 Coupe Concept u Detroitu, a kako je prethodno i najavljeno, serijski model Serije 4 ustvari će nominalno zamjeniti Seriju 3 Coupe.

Svoju zvaničnu svjetsku premijeru ovaj zanimljivi konceptni model koji ustvari izgleda kao potpuno spreman za serijsku proizvodnju imaće sljedećeg mjeseca u Detroitu. Jasno, tehnički riječ je o Seriji 3 u Coupe izdanju, ali zbog posebnih dizajnerskih detalja BMW sada želi ovaj model potpuno odvojiti od Serije 3 kao zaseban.

Međuosovinsko rastojanje Serije 4 Coupe Concept iznosi 2.810 mm, što je za 50 mm više od još uvijek aktuelnog Coupea Serije 3. Također, novi Coupe je od prethodnog i šiti, i to za 44 mm, ali je istovremeno i 16 mm niži zbog čega izgleda znatno agresivnijie i upečatljivije.

Za konceptni model BMW je upotrijebio atraktivne 20-inčne felge čiji je izgled trodimenzionalan zahvaljujući posebnom lakiranju i samom obliku krakova. Naprijed je lako primjetiti heksagonalna svjetla koja su u potpunosti izrađena u LED tehnologiji dok agresivnost ističu i veći otovori za zrak. Jasno, najatraktivniji dio automobila je elegantna linija krova koja se stapa sa zadnjim dijelom. Nazad su novost i stop svjetla koja su razvučena i smještena u same uglove karoserije.

Najupečatljiviji detalj na zadnjem dijelu svakako je odbojnik s integrisanim izduvnim cijevima i odličnim umecima od poliranog aluminijuma zbog čega koncept zaista i izgleda kao konceptni auto. Jasno, ovi detalji vjerovatno neće naći put do serijskog modela.

Unutrašnjost konceptne Serije 4 je ustvari superluksuzno izdanje unutrašnjosti koje nam je već poznato iz Serije 3. Za odabir boja i ekskluzivnih materijala kao i samog šivanja sjedipta zadužen je bio BMW Individual odjel, te zahvaljujući njima unutrašnjost ovog auta izgleda zaista vrhunski i luksuzno.

Jasno, detalje o dolasku serijske verzije ovog modela možemo očekivati tek nakon njegove zvanične premijere u Detroitu.