{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
BMW predstavio novi "super auto"

S
29.3.2010. u 16:54
0
17
BMW predstavio novi "super auto"
0
Kompanija BMW je danas svjetskoj javnosti predstavila do sada neviđeno i tajno super auto, što je dio projekta proslave 25. godišnjice njegovog odjela Technik GmbH. Prototip Z 29, koji je kompletiran čak 2001.godine, nastao je u saradnji Technika i BMW-ove divizije M.
Ovaj sportski dvosjed je dizajniran tako da bude što je mogue lakši, i to korištenjem visoko-sofisticiranih materijala.

Centralni dio automobila, od prednjeg do zadnjeg branika, napravljen je od plastike ojačane karbonskim vlaknima. Prednja i zadnja šasija su napravljene od aluminijima. Ovi lagani materijali doveli su do toga da auto u finalnoj izvedbi teži svega 1.166 kilograma.


Z29 je opremljen motorom od 336 konjskih snaga, aktuelnim u vrijeme u kojem je pravljen, što je mašina korištena u verziji M3, koji je automobilu davao ubrzanje od 100 kilometara za 4,4 sekunde.

Neobična vrata u obliku makaza kod modela Z29, nikada nisu dospjela do masovne produkcije, ali se pretpostavlja da je upravo ovaj model utjecao na kreiranje M Roadstera 2006.godine.


Projekat Z9 imao je, kako navodi britanski magazin Autocar, najviše utjecaja na model M3 CSL iz 2004.godine, kod kojeg je korištena plastika ojačana karbonskim vlaknima za krovnu konstrukciju, kao i za druge dijelove uključujući prednji branik.

BMW je svoj odjel Technik GmbH osnovao 1985.godine, sa namjerom da ga koristi ka okupljalište stručnjaka da bi razviio i inovirao budućnosti orijentirane automobilske koncepte i podkoncepte, van svog redovnog radnog rasporeda. Upravni odbor ovog odjela je, međutim, uvijek napominjao da bi cilj Technika trebao biti da uvijek razvija rješenja koja imaju potencijal za serijsku proizvodnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: