Koncepti
9

Audi predstavio konceptni RS5 TDI

Klix.ba
U čast proslavljanja 25 godina od početka proizvodnje TDI motora, Audi je na Sajmu automobila u Leipzigu (Njemačka) premijerno predstavio konceptni model RS5 TDI.

Kako samo ime sugeriše, automobil je zasnovan na sportskom coupeu RS5, ali je u ovom slučaju 4,2-litarski benzinski V8 motor zamijenjen sa trolitarskim V6 TDI biturbo motorom koji razvija 385 KS i 750 Nm obrtnog momenta.

U nastojanju da se anulira kašnjenje reakcije turbo-kompresora, motor je dobio i elektronski kontrolisan mehanički kompresor. Za prijenos snage na obje osovine zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač. Sve zajedno dovoljno je da dizelski coupe od 0 do 100 km/h stiže za 4 sekunde, a maksimalna brzina automobila iznosi 280 km/h.

U Audiju tvrde da prosječna potrošnja goriva iznosi manje od 5 litara na 100 kilometara. Koliko je zapravo ovaj koncept brz najbolje se može vidjeti ako se uporedi sa performansama standardnog Audija RS5 čiji motor razvija 450 KS i nudi 430 Nm obrtnog momenta.

Uz osjetno veću prosječnu potrošnju goriva RS5 od 0 do 100 km/h stiže za 4,6 sekundi, a njegova maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h. Onda i nije čudno zašto su Audijevi trkaći TDI prototipovi već godinama istinski gospodari Le Mansa.

Vezani članci