Noviteti
14

Audi otkrio konceptni A3 clubsport quattro

Klix.ba
Audi je danas predstavio svoj konceptni model A3 clubsport quattro koji će publika premijerno moći vidjeti od 28. do 31. maja na tradicionalnom okupljanju pored austrijskog jezera Wörthersee iza kojeg stoji Volkswagen koncern.

Nakon konceptnog Golfa R 400 u Audiju su otišli još dalje, jer njihov konceptni A3 clubsport quattro, koji je zasnovan na produkcijskom modelu S3 Sedan, pokreće 2,5-litarski 5-cilindarski TFSI benzinski motor "posuđen“ iz crossovera RS Q3.

I dok u spomenutom crossoveru motor razvija 310 KS i 420 Nm obrtnog momenta, za potrebe konceptne "trojke“ njegova snaga podignuta je na 525 KS, a najveća vrijednost obrtnog momenta iznosi 600 Nm.

Dodatna snaga prvenstveno je ostvarena korištenjem većeg turbo-kompresora i novog kapacitetnijeg međuhladnjaka. Sve zajedno dovoljno je da 1.527 kilograma težak automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,6 sekundi, a ubrzanje prestaje kada kazaljka brzinomjera stane iznad broja 310.

Za optimalan prijenos snage na podlogu u Audiju su, pored pogona preko obje osovine, odabrali 7-stepeni 'S tronic' automatski mjenjač. U poređenju s produkcijskim modelom S3 Sedan, ovjes na konceptnom A3 snižen je za 10 milimetara, a tu su i nove 21-inčne felge na kojima su gume dimenzija 275/21.

Adekvatna kočna sila osigurana je karbonsko-keramičkim diskovima i posebnim čeljustima pozamašnih dimenzija. Vanjštinu automobila karakteriše Magnetic plava boja, znatno agresivniji izgled aerodinamičkih karoserijskih dodataka i novi zadnji difuzor zraka iz kojeg vire dva velika ovalna završetka izduvnog sistema.

Tu su i Matrix LED svjetla. U Audiju kažu da će njihov konceptni A3 clubsport quattro za sada, ipak, ostati samo koncept.