Koncepti
0

1,47 miliona eura za konceptno vozilo Acabion GTBO

Sarajevo-x.com
Švicarska kompanija Acabion je prošle godine na Salonu automobila u Ženevi predstavila konceptno vozilo Acabion GTBO iza kojeg stoji 45-godišnji inženjer Peter Maskus sa iskustvom u Porscheu, BMW-u i Mercedes-Benzu. Acabion GTBO predstavlja novu generaciju prevoznih sredstava, a može biti vaš za "samo" 1,47 miliona eura.

Acabion je konceptno vozilo nekonvencionalnog izgleda sa ukupno dva sjedišta. Dizajn je osmišljen tako da se minimizira aerodinamički otpor. Vozač je smješten u prednjem dijelu, a iza njega se može udobno smjestiti suvozač. Riječ je naravno o "zelenom automobilu", tj. o hibridnom prevoznom sredstvu sa 1,3 litarskim motorom kao i sa električnim motorom za male brzine (ispod 65 km/sat).

Najzanimljivija karakteristika ovog konceptnog vozila jeste postizanje brzine od 0 do 360km/sat za samo 20 sekundi, što nijedan Ferrari ne može postići.

Iako ovaj švicarski ponos može doseći brzinu od skoro 564km/sat, maksimalna brzina koju možete ostvariti ograničena je na 470km/sat, što je opet veća brzina od one koju postiže trenutno najbrži automobil na svijetu Bugatti Veyron (407 km/sat).

Ovo čudo automobilske industrije sa 1,4 litarskim motorom također briljira i u duelu sa Bugattijem 16,4 litarskog motora.

[SLIKA]2[/SLIKA] Iako Maskus insistira da je ovo super automobil, Acabion GTBO ima najviše zajedničkog sa motociklima, s obzirom na sličan motor, kotače i sjedišta. Ukupno 26 ovakvih modela biće proizvedeno u narednih četiri godine, a u svakom će biti ugrađen i muzički sistem vrijedan 191.000 eura.

Dodajmo još da pri brzini od 100 km/sat Acabion može prijeći više od 2.400 km sa rezervoarom od 90 litara.

Da li će Acabion GTBO zaista biti prevozno sredstvo budućnosti, ostaje nam da vidimo, jer iako je zastrašujuće brz i štedljiv, ne ostavlja dovoljno prostora za prtljagu. Uz Acabion GTBO možete vrlo brzo doći do željene destinacije, ali samo s onim što imate na sebi.