|

Kompanija Tesla predstavila znatno brži superpunjač

Kompanija Tesla predstavila znatno brži superpunjač
15
Klix.ba
7.3.2019. u 13:14
49
komentara
15

dijeljenja
Kompanija Tesla predstavila znatno brži superpunjač Foto: EPA-EFE
Kompanija Tesla je predstavila treću generaciju svog Superchargera, odnosno superpunjača u svom sjedištu u Fremontu u Californiji.
Novi V3 Supercharger može puniti Model 3 snagom od 250 kW, dovoljno brzo da za samo pet minuta punjenja automobil može preći više od 120 kilometara.

Prva V3 Supercharger stanica je otvorena u Fremontu za članove Teslinog programa "ranog pristupa", odnosno za malu grupu vlasnika automobila kojoj kompanija omogućava testiranje različitih noviteta.

Novi superpunjač će se početi rasprostranjivati u aprilu, a na evropska i azijsko-pacifička tržišta će stići u četvrtom kvartalu godine.


Treća generacija superpunjača predstavlja veliko poboljšanje u odnosu na V2 superpunjače koji imaju maksimalnu snagu od 150 kW, ali su ograničeni na 120 kW. Međutim, to će se promijeniti jer će i ovi punjači uskoro biti updateovani tako da će njihova snaga iznositi 145 kW.

Tesla ima i novu funkciju nazvanu On-Route Battery Warmup koja zagrijava bateriju automobila kada on prilazi superpunjaču. Na taj način baterija dostigne optimalnu temperaturu za punjenje, što smanjuje vrijeme punjenja za 25 posto.

Model 3 može u potpunosti iskoristiti kapacitet novog superpunjača zahvaljujući novoj bateriji, dok Model S i Model X i dalje ovise o slabijem punjenju. Tesla planira omogućiti softversku nadogradnju koja će omogućiti ubrzavanje punjenja.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...