Proizvodnja 2023. godine
22

Kompanija Nikola najavila treću generaciju svog kamiona

Klix.ba
Američka kompanija Nikola Motor Company je relativno nova na tržištu, ali je uprkos tome najavila treću verziju svog hidrogen-električnog kamiona namijenjenog evropskom, azijskom i australskom tržištu.

Nazvan Nikola Tre, novi kamion je dosta drugačiji od dva sjevernoamerička prethodnika, ali i dalje obećava slične specifikacije. Kamion Tre će koristiti gorive ćelije vodika za napajanje električnog motora koji razvija 1.000 KS, a također ima i torque vectoring tehnologiju. S jednim rezervoarom će moći preći između 500 i 1.200 kilometara, ovisno o konfiguraciji. Za punjenje praznog rezervoara je potrebno oko 20 minuta. Kamion će uskoro biti opremljen i senzorima koji će omogućiti punu autonomiju.

Kamion Tre izgleda drugačije od kamiona Nikola One i Two, koji imaju nešto aerodinamičniji dizajn. Kompanija Nikola je tužila Teslu ranije ove godine navodeći da je kalifornijski proizvođač koristio njene patente za svoj kamion, a proces je u toku.

Tesla i Nikola su izrazili želju za "čišći" transport, a njihovi pristupi električnim kamionima su različiti. Kompanije PepsiCo, Walmart i Anheuser-Busch su naručile Teslin veliki kamion za koji je potrebno položiti depozit od 20.000 dolara. Kompanija Nikola je ove godine objavila da je kompanija Anheuser-Busch naručila čak 800 kamiona.

Kamion Tre će u fazu testiranja ući 2020. godine, a proizvodnja je planirana za 2023. godinu. Za to vrijeme bi kompanija mogla razviti mrežu stanica za punjenje kojih danas ima malo.