Potiho na EU tržište
78

Kineski Leapmotor će proizvoditi mali električni model u Poljskoj

A. M.
Foto: CNEV
U Stellantisovoj, tačnije Fiatovoj tvornici Tychy u Poljskoj, kineski Leapmotor će proizvoditi mali električni automobil T03. Proizvodnja će započeti ove godine korištenjem polugotovih komponenti po sistemu SKD montaže.

Kineski Leapmotor počet će proizvoditi svoj električni miniautomobil T03 u Stellantisovoj tvornici u Poljskoj, kao dio zajedničkog ulaganja dva proizvođača automobila, otkrila su dva izvora bliska Reutersu.

Proizvodnja će započeti već u drugom kvartalu, korištenjem takozvane (SKD) montaže, kakvu je nekad Škoda praktikovala s Fabijom u TAS-ovoj tvornici u Vogošći. Naime, to je najjednostavniji tip montaže, s obzirom da se u tvornicu dovlače skoro gotovi automobili. Stellantis bi unutar postojeće tvornice u poljskom Tychyu, gdje se proizvode Fiat 500 i Jeep Avenger, oformio mali pogon za montažu ovog električnog mini automobila.

Podsjećamo, Stellantis je u oktobru pristao kupiti 21 posto udjela u Leapmotoru za 1,5 milijardi eura i osnovati kompaniju pod nazivom Leapmotor International sa zajedničkim ulaganjem u Holandiji, pod kontrolom Stellantisa.

Izvršni direktor Stellantisa, Carlos Tavares prošlog mjeseca je rekao da bi Stellantis mogao proizvoditi električna vozila temeljena na Leapmotoru u Evropi, Sjevernoj Americi ili drugim tržištima, gdje su mu potrebni modeli po konkurentnim cijenama, kako bi se takmičio s kineskim proizvođačima električnih vozila.

Čudno zvuči, ali praktično po ovome ispada da će Evropljani na prijetnje Kineza odgovoriti s drugim Kinezom. Evropski proizvođači automobila su pod pritiskom kineskih proizvođača automobile, uključujući BYD, MG Motor i Chery koji povećavaju prodaju u Evropi.

Leapmotor već prodaje električni mini automobil T03 u Francuskoj preko lokalnog uvoznika. U planu je širenje na druga evropska tržišta, što će logistički biti lakše s proizvodnjom u Poljskoj.