auto
0

Kina najveći svjetski proizvođač automobila

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je u 2008. postala vodeći svjetski proizvođač automobila, pretekavši Njemačku i SAD, čije se posrnule industrije automobila bore da prežive u uvjetima sadašnje ekonomske krize.

Lani je Kina povećala svoj udio na svjetskom tržištu automobila na 17,2 odsto i iza sebe ostavila Njemačku, sa učešćem od 14,7 odsto i SAD, s udjelom od 14,6 procenata, pokazali su podaci njemačkog udruženja proizvođača automobila VDMA.

Potonuće prodaje automobila, kakvo je zabilježeno u SAD i Evropi, još je daleka perspektiva za kinesko tržište, na kojem je u martu, prema podacima kineskog udruženja autoindustrije, prodato rekordnih 1,11 miliona novih automobila.

Luksuzna vozila, koja se nagomilavaju u evropskim lukama i parkovima automobila, sve više privlače kineske kupce sa dubokim džepom.

Izbijanje Kine na vodeću poziciju po proizvodnji automobila bilo je za mnoge stručnjake potpuno neočekivano, ali oni smatraju da ta zemlja sada neće lako prepustiti liderstvo, čak ni poslije okončanja krize.

Prodaji automobila u Kini doprinijele su i različite podsticajne mjere u okviru vladinog stimulativnog paketa, uključujući ukidanje poreza za vozila s motorima manjim od 1,6 litara.

Kineska vlada također subvencionira kupovine automobila s motorima na alternativna goriva, objavljeno je na Internet sajtu euobserver.com.

Britanski analitičari podsjećaju da je kineska autoindustrija počela da se razvija prije dvadesetak godina zahvaljujući osnivanju zajedničkih preduzeća s vodećim zapadnim kompanijama.