Uskoro na tržištu
34

KIA objavila skice nadolazećeg malog SUV-a

Klix.ba
Južnokorejski proizvođač automobila KIA objavio je skice nadolazećeg malog SUV-a.

SUV je prvobitno najavljen SP konceptom prošle godine prije nego se pojavio koncept Signature ranije ove godine, koji je izgledao blizu produkcijske forme. Objavom skica KIA poručuje da je dolazak SUV-a orjentisanog na grad sve bliže.

Nove skice ne predstavljaju neki značajan uvid u novi SUV jer je koncept izgledao kao da je spreman za proizvodnju. Tanka prednja svjetla koja smo ranije viđali na produkcijskim modelima će stizati do rubova rešetke hladnjaka u obliku "tigrovog nosa". tako da ovaj još uvijek neimenovani SUV ima interesantan i mladalački izgled.

Vertikalna LED svjetla u tri tačke integrisana u branik vjerovatno služe kao maglenke, jer su dnevna svjetla integrisana u gornji dio glavnih svjetala te su široka gotovo kao i prednji dio vozila. Mali SUV će imati velike naplatke, ali ne pretjerano kao u slučaju koncepta.

Nazad je sve poznato i gotovo identično stražnjem dijelu koncepta Signature, a tu su velika stražnja svjetla spojena širokom hromiranom lajsnom koja se proteže iznad KIA-inog znaka. Dvostruke izduvne cijevi su vjerovatno stvar estetike. Zbog srebrene zaštite podvozja SUV izgleda robusnije, ali je teško vjerovati da će budući kupci napuštati asfalt.

SUV je mali, ali ima veliki karakter te bi se mogao zvati Tusker. Debi je planiran za ovu godinu te će ovaj model postati KIA-in prvi mali globalni SUV. Prvo će se pojaviti na domaćem tržištu u Južnoj Koreji u drugoj polovini ove godine, a potom i na drugim tržištima.