auto
13

Kartonski MINI Morris Minor iz 1959. godine stao u Countrymana

Klix.ba
Činjenica je da automobili vremenom i narednim generacijama postaju veći, a rast u slučaju MINI-ja je zaista značajna, što je svojim projektom demonstrirao tim iz Holandije.

Holanđani su od kartona napravili maketu MINI Morris Minora proizvedenog 1959. godine te su je uspjeli "ugurati" u MINI Countrymana, koji je proizveden 2015. godine.

Interesani projekt su Holanđani radili sa zadovoljstvom, a otkrili su da su morali napraviti tek manje promjene kako bi maketa stala u automobil. Prednji dio makete je malo džformisan zbog centralne konzole u unutrašnjosti Countrymana.

Tehnički gledano, Countryman je za 34 posto duži, 43 posto širi i 16 posto viši u odnosu na klasični model, dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 27 posto. Najveća razlika je u težini, koja je povećana za 115 posto sa 620 na 1.335 kg.

Iako je Countryman veći i teži, on je brži u odnosu na klasični model. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 11,9 sekundi, dok je klasičnom automobilu za isti cilj potrebna 27,1 sekunda. Maksimalna brzina Countrymana iznosi 175 km/h, a starog automobila 115 km/h. Udobnost je bespotrebno i porediti.

Vezani članci