|

Kao Golf II u BiH: Amerikanci i u 2015. ostali vjerni kamionetima

Kao Golf II u BiH: Amerikanci i u 2015. ostali vjerni kamionetima
11
Piše: S. Č.
3.1.2016. u 16:22
37
komentara
11

dijeljenja
1/7 Ford F-150
2/7 Chevrolet Silverado
3/7 Dodge Ram
4/7 Toyota Camry
5/7 Toyota Corolla
6/7 Honda CR-V je ujedno i omiljeni SUV u Americi
7/7 Honda Accord
Kamionet ili "pick-up truck" tokom godina stao je rame uz rame sa baseballom, brzom hranom i rodeom, kao jedan od simbola SAD i življenja američkim načinom života. Tako je bilo i u protekloj godini, kada su kamioneti dominirali prilikom kupovine vozila u SAD-u.
Kao velike patriote, Amerikanci su se najčešće odlučivali za auta domaće proizvodnje.

Tako su tri najprodavanija vozila u SAD-u u 2015. godini bili "Amerikanci".

Na prvom mjestu našlo se, kao što se očekivalo, ponovo vozilo iz Fordove F serije. Naime, F-150 bio je najprodavanije vozilo u SAD-u , a ovogodišnja titula je čak 33. zaredom koju je odnio neki od modela iz ove serije.

U prvih jedanaest mjeseci F-150 prodat je u više od 700.000 primjeraka, čime se nalazio visoko iznad Chevrolet Silverada i Dodge Rama. Ipak, ova dva modela skupa su prodata u više o jedan milion primjeraka.

Japanci još od Drugog svjetskog rata i nisu u najboljim odnosima sa SAD, međutim, stare razmirice se zaboravljaju kada je u pitanju biznis. Na spisku najprodavanijih auta u Americi našla su se čak četiri japanska vozila.

Toyotine kompakte limuzine Camry i Corolla, zauzele su četvrto i peto mjesto, a Hondini modeli Accord i CR-V su šesti i sedmi. Zajedno su ova vozila prodana u više od 300.000 primjeraka. Zanimljivo je da se na ovom spisku nije našao nijedan njemački automobil.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...