auto
11

Kao Golf II u BiH: Amerikanci i u 2015. ostali vjerni kamionetima

Piše: S. Č.
Ford F-150
Kamionet ili "pick-up truck" tokom godina stao je rame uz rame sa baseballom, brzom hranom i rodeom, kao jedan od simbola SAD i življenja američkim načinom života. Tako je bilo i u protekloj godini, kada su kamioneti dominirali prilikom kupovine vozila u SAD-u.

Kao velike patriote, Amerikanci su se najčešće odlučivali za auta domaće proizvodnje.

Tako su tri najprodavanija vozila u SAD-u u 2015. godini bili "Amerikanci".

Na prvom mjestu našlo se, kao što se očekivalo, ponovo vozilo iz Fordove F serije. Naime, F-150 bio je najprodavanije vozilo u SAD-u , a ovogodišnja titula je čak 33. zaredom koju je odnio neki od modela iz ove serije.

U prvih jedanaest mjeseci F-150 prodat je u više od 700.000 primjeraka, čime se nalazio visoko iznad Chevrolet Silverada i Dodge Rama. Ipak, ova dva modela skupa su prodata u više o jedan milion primjeraka.

Japanci još od Drugog svjetskog rata i nisu u najboljim odnosima sa SAD, međutim, stare razmirice se zaboravljaju kada je u pitanju biznis. Na spisku najprodavanijih auta u Americi našla su se čak četiri japanska vozila.

Toyotine kompakte limuzine Camry i Corolla, zauzele su četvrto i peto mjesto, a Hondini modeli Accord i CR-V su šesti i sedmi. Zajedno su ova vozila prodana u više od 300.000 primjeraka. Zanimljivo je da se na ovom spisku nije našao nijedan njemački automobil.