|

Kako ne koristiti autopilot: Vozač Tesle se "opustio" pa izazvao nesreću

Kako ne koristiti autopilot: Vozač Tesle se "opustio" pa izazvao nesreću
8
Klix.ba
4.3.2017. u 21:36
40
komentara
8

dijeljenja
Posljednji video sa automobilske kamere koji prikazuje saobraćajnu nesreću Teslinog električnog automobila još je jedan dokaz da autopilot nije namijenjen onima koji ga smatraju zamjenom za vozača.
Da ponovimo, Teslin autopilot nije savršeni autonomni sistem namijenjen zamjeni vozača i kao takav se ne bi trebao koristiti. Ipak, s vremena na vrijeme, pojedini vlasnici Teslinih automobila naprave kobnu grešku.

Priloženi video koji je protekle sedmice postao popularan na Redditu prikazuje upravo takvu situaciju. Vozač Modela S u SAD-u je najvjerovatnije odlučio u potpunosti zanemariti situaciju na cesti prepustivši autopilotu potpunu kontrolu. Nažalost, autopilot nije uspio prepoznati sužavanje ceste zbog vanrednih građevinskih radova.

Slučaj nezgode je prvi put dokumentovan kada je sam vozač Tesle postavio fotografije uništenog automobila rekavši kako je automobilom upravljala prva generacija autopilota koja ga nije upozorila na prepreku. Vozač je na svu sreću završio sa lakšim povredama.Ipak, ono što se vidi na snimku, a što vozač nije naglasio, jeste postojanje teško vidljive signalizacije koju autopilot „čita“ kako bi pospješio svoju efikasnost. Ono što je na prvu ruku očigledno jeste da vozač nije obraćao pažnju na stanje na cesti jer bi gotovo sigurno na vrijeme usporio i skrenuo vozilo da je kojim slučajem gledao ispred sebe.

Prva generacija Teslinog autopilota omogućava autonomiju u sferi kočenja i održavanja idealne razdaljine između automobila. Ali ono što vozač mora znati jeste obraćati pažnju na okolinu, posebno na prostor ispred sebe kako bi u svakom momentu mogao preuzeti kontrolu.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...