Za sedmocifreni iznos
37

Jedan od samo 50 proizvedenih BMW-a 3.0 CSL čeka novog vlasnika

E. L.
Za BMW-ov osvrt na čuveni BMW 3.0 CSL iz sedamdesetih godina novi vlasnik treba biti spreman da izdvoji 1,249 miliona eura.

U novembru 2022. godine BMW je publici otkrio brojčano ograničen model 3.0 CSL koji je predstavljen i kao najsnažniji BMW-ov automobil koji pokreće motor sa šest cilindara, a u Minhenu su prilikom premijere objavili da će 3.0 CSL biti proizveden u samo 50 primjeraka i da će biti raspoloživ samo u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem.

Cijena BMW-ovog osvrta na čuveni 3.0 CSL (E9) iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća nije objavljena, a nezvanično se spominjalo oko 750.000 eura, što je najsnažniji 6-cilindarski BMW-ov model (s kojim je obilježeno i 50 godina od osnivanja M odjela) ujedno činilo i najskupljim do sada.

Sudeći prema ponudi njemačke kompanije Luxury Cars Hamburg, za egzotičan i rijedak 3.0 CSL koji je prešao samo 25 kilometara novi će vlasnik morati da izdvoji znatno više (1,249 miliona eura), pa poznavaoci prilika u svijetu ovakvih automobila uveliko spominju da je sadašnji vlasnik automobil kupio samo zbog brze dodatne zarade.

Kako god, ručno sastavljen i znatno širi od osnovice na kojoj je nastao (M4 Coupé), bijeli 3.0 CSL s felgama u boji zlata ukrašen je prepoznatljivim bojama M odjela i pokreće ga uzdužno smješten trolitarski 6-cilindarski biturbo motor koji razvija 560 konjskih snaga pri 7.200 obr/min i 550 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za više od 300 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde. Spomenuti potencijal motora distribuira se samo na zadnju osovinu kojoj asistira mehanička ograničena blokada diferencijala.

Vezani članci