auto
9

Japanski proizvođači opozvali 3,4 miliona vozila

Klix.ba
Toyota, Nissan, Honda i Mazda opozvali su svoje automobile širom svijeta zbog problema sa zračnim jastucima koji se ne napuhuju prilikom sudara.

Japanski proizvođač autodijelova Takata navodi kako je opskrbljivao ove proizvođače zračnim jastucima povezanim sa opozivom.

"Toyota je opozvala 1,73 miliona svojih vozila širom svijeta, jer se neki od zračnih jastuka oko suvozačevog sjedišta nisu napuhivali. Nijedna povreda ili smrtni slučaj nisu prijavljeni", izjavio je Ryo Sakai, glasnogovornik kompanije.

Toyota će zamijeniti sporne zračne jastuke novim, a popravak će trajati između jednog i dva i po sata, ovisno o modelu. Sakai je odbio saopćiti o kolikim će se troškovima raditi.

Honda je saopćila kako će povući oko 1,14 miliona vozila širom svijeta, Nissan oko 480 hiljada, a Mazda oko 45.500 vozila.

"Nama je saopćeno kako će ove kompanije povući blizu dva miliona vozila zbog problema sa zračnim jastucima koje su im dostavili, ali ne i da se radi o 4,3 miliona vozila", izjavio je Toyohiro Hishikawa, glasnogovornik Takate, čija je vrijednost dionica već pala za devet posto.