Još dublje partnerstvo
17

Jaguar Land Rover će koristiti BMW-ovu platformu za dva mala SUV-a

D. B.
Poznata je činjenica da se Jaguar Land Rover i BMW udružuju kako bi se pripremili za "električnu budućnost", no čini se da bi ta veza mogla postati mnogo dublja.

Magazin Wards Auto je objavio da bi budući Jaguar Land Rover modeli mogli koristiti BMW-ove motore, a sada Autocar tvrdi da će koristiti i platformu njemačke kompanije.

Jaguar želi razviti kompaktni crossover i "coupe" verziju korištejem FAAR platforme koju je razvio BMW za novu Seriju 1 s pogonom na prednje točkove. Mali SUV-ovi će navodno nositi Pace oznaku kao što je slučaj s modelima E-Pace i F-Pace, kao i nadolazeći J-Pace flagship SUV.

Konačna imena ovih modela nisu poznata, ali se priča o A-Pace i B-Pace modelima. Ipak, to ne mora značiti da se radi o crossoverima o kojim je riječ u ovom tekstu. Elegantnija verzija će biti inspirisana R-D6 hatchbackom iako je koncept na fotografijama viđen još 2003. godine.

Moguće je oživljavanje imena Freelander koji bi predstavljao osnovni model Land Rovera baziran na BMW-ovoj platformi, dok bi sljedeća generacija modela Discovery Sport i Evoque također mogle slijediti taj put.

Platforma FAAR je razvijana uzimajući u obzir elektrifikaicju, tako da bi ovi novi modeli mogli imati plug-in hibridne ili potpuno električne pgoone.

Novi F-Type će se također oslanjati barem na jedan BMW-ov motor.