auto
113

Iz Škode stiže obnovljena Octavia i vRS model

Klix.ba
Treća generacija najprodavanijeg Škodinog modela Octavia uskoro će "zategnuti bore". Iako se obično radi o manjim promjenama kada je riječ o automobilima iz Volkswagen Grupe, ovog puta će priča biti nešto drugačija.

Najveću promjenu će doživjeti prednji dio automobila, jer će Octavia imati podiječjeni dizajn farova, ali ne kao nadolazeći model Kodiaq. Obnovljena Octavia će imati dvostruka svjetla na istom nivou, a ne u dva nivoa kakav je slučaj s Kodiaqom. Također, bi-xenon svjetla u kombinaciji s LED dnevnim svjetlima će u potpunisti biti zamijenjena LED osvjetljenjem

Rivali poput Renault Meganea, Opel Astre i Peugeota 308 opciono nude LED osvjetljenje, što će Octavija iskoristiti. Škodin SUV sa sedam sjedišta pod nazivom Kodiaq će biti predstavljen naredne sedmice. To je ujedno i prvi Škodin automobil s ovom opremom.

Rešetka hladnjaka će biti modificirana tako da nalikuje na onu koju posjeduje model Superb. Stražnja svjetla će ostati gotovo ista, ali će biti promijena kada je riječ o grafici u obliku slova C.

S obzirom da se radi o redizajnu, dimenzije automobila će ostati iste. Ipak, unutrašnjost će biti donekle promijenjena, a opcija će biti upravljač s grijačima. Osim toga, bit će ugrađen veći ekran osjetljiv na dodir 9,2 inča. Opcija je biti i potpuno digitalna instrument tabla preuzeta od modela Golf.

Kada je riječ o motorima, poznati 1,8-litarski TSI bi mogao biti zamijenjen detuniranim 2,0-litarskim TSI motorom. Plug-in hibridnu verziju ne treba očekivati, jer je kompanija već najavila da će ovaj pogon imati Superb, koji će se pojaviti 2019. godine. Do tada će 1,4-litarski TSI i 1,6-litarski TDI vremenom biti zamijenjeni novim 1,5-litarskim motorima. Golf VII će ih dobiti sljedeće godine.

Najbolje smo sačuvali za kraj, a to je snažna Octavia vRS 245, ćiji će 2,0-litarski četverocilindrični motor isporučicati 241 KS.

Obnovljena Octavija se očekuje do kraja godine, a model vRS će se pojaviti tek krajem 2017. godine.