Isporuka 400 primjeraka
25

Italijanska policija dobila specijalno pripremljeni Alfa Romeo Tonale

D. B.
Hibridni model Alfa Romeo Tonale postao je dio flote italijanske policije.

Italijanski proizvođač će isporučiti 400 primjeraka hibridnog crossovera između jula i kraja 2024. godine, a svi oni će se priključiti mobilnoj jedinici koja djeluje širom zemlje.

Tonale hibrid pokreće elektrificirani 1,5-litarski četverocilindrični motor koji razviaj 163 KS i koji je uparen sa sedmostepenim TCT automatskim mjenjačem s duplim kvačilom. Crossover je lakiran u tradicionalnu kombinaciju crvene i plave boje koju nose Carabinieri, dok je krov bijele boje.

Međutim, Alfa je redizajnirala unutrašnjost Tonalea kako bi policajci mogli odložiti svoju opremu poput pancirnih prsluka i oružja, a tu je i "ćelija" za siguran transport uhapšenih osoba. Također, crossover je opremljen plavim LED svjetlima, električnom sirenom s dva tona, kao i djelomičnim oklopom za zaštitu policijskih službenika.

Alfa je isporučila prva vozila Carabinierima još 1951. godine kada je pripremila model 1900 M "Matta" za dužnosti. Uslijedio je sedan 1900 prije nego je stigla Giulia šezdesetih godina prošlog stoljeća. Policija je koristila i druge modele kao što su Alfetta, Alfa Romeo 90, Alfa Romeo 155 i drugi. Carabinieri su dobili i snažne Giulia Quadrifoglio sedane, a mnogi od tih automobila su izloženi u Alfinom muzeju u sklopu izložbe Alfa Romeo in Uniform.

Tonale će se tako pridružiti modelu Giulija, koji je u flotu ušao 2021. godine, odnosno 50 godina otkako je Alfa isporučila prvi automobil Carabinierima.