Sa 3.200 zaposlenih
0

Hyundaijeva fabrika u češkim Nošovicama prošle godine proizvela 340.500 automobila

A. M.
Fabrika u Češkoj je proizvela 18.000 automobila više nego 2022. godine, što je povećanje od 5,6 posto u odnosu na tu godinu. Model Tucson je činio približno 72 posto ukupne proizvodnje, a sve je veći pad proizvodnje dizel motora i ručnih mjenjača.
Čak i 2023. godine najveći udjel pao je na model Tucson, koji je činio približno 72 posto ukupne proizvodnje. Otprilike, dva od svakih pet proizvedenih Tucson modela su bili hibridni ili plug-in hibridi. Modeli i30 i Kona Electric imali su udjel od po 13 posto proizvodnje. Automobili s dizel motorima činili su samo sedam posto proizvodnje u 2023. godini.

‘’Proporcionalno potražnji i trendu, povećava se udjel električnih automobila proizvedenih u Nošovicama. Godišnja proizvodnja automobila Kona Electric je po prvi put dostigao nivo modela i30, a ove godine će se udjel električnih automobila ponovo povećati", rekao je portparol tvornice Petr Michník.

Očekivano, pored pada dizela, pao je i udjel proizvodnje automobila sa ručnim mjenjačem, na 24 posto. Stoga će krajem februara ovaj proizvođač automobila prekinuti proizvodnju ručnih mjenjača u jednoj od hala, koja će, poslužiti za poslovanje kompanije Mobis fokusirane na montažu baterija za električne automobila. Tvornica je prošle godine proizvela 186.500 ručnih mjenjača. Otprilike 120.000 njih otišlo je u Kijine fabrike u Slovačkoj i HAOS u Turskoj. U odnosu na prethodnu godinu, to je smanjenje od oko 15 posto.

Automobili iz Nošovica prošle godine su ‘’putovali’’ na 73 destinacije, a najviše u Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Španiju i Poljsku. Gotovo polovina prošlogodišnje proizvodnje otišla je u ovih pet zemalja.

‘’Osim Evrope, automobili iz Nošovica u velikim količinama su izvezeni i u zemlje Bliskog istoka, Meksiko, ali i u Maroko, Ekvador i Australiju. Među egzotične destinacije isporučenih automobila su, na primjer, Brunej, Madagaskar, Čile i Salvador’’, rekao je Michník.

Fabrika Hyundai Motor Manufacturing Češka (HMMC) u Nošovicama jedini je proizvodni pogon Hyundaija u Evropskoj uniji. Sada proizvodi Tucson, i30 u nekoliko varijanti i Konu Electric. Fabrika ima više od 3.200 zaposlenih, a još 8.700 ljudi radi za njene direktne dobavljače. ​

Vezani članci