auto
5

Hoće li snažnija varijanta Honde S660 stići u Evropu?

Klix.ba
Prema pisanju pojedinih australijskih medija u Hondi se pripremaju za proizvodnju eksportne verzije svog simpatičnog roadster modela S660 koji je svojim konceptom duhovni nasljednik Hondinog modela Beat. Automobil bi se navodno prodavao pod oznakom S1000 i pokretao bi ga veći i snažniji turbo benzinski motor.

Neimenovani inžinjer Honde rekao je da je motorni prostor modela S660 dovoljno prostran da se u njega smjesti nešto veći motor. Uz povećanje radne zapremine i snage uslijedilo bi i proširenje zadnjih blatobrana, što bi omogućilo ugradnju širih guma koje bi se, uz 60 milimetara povećano osovinsko rastojanje između točkova, adekvatno nosile sa mogućnostima osjetno snažnijeg motora u veoma laganom automobilu.

I dok Hondu S660, koja se prodaje samo u Japanu, pokreće trocilindarski turbo benzinski motor koji iz 660 ccm radne zapremine isporučuje 63 KS i 104 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za 140 km/h maksimalne brzine, očekuje se da bi veći turbo motor modela S1000 nudio više od 127 KS. Za prijenos snage spominje se 6-stepeni ručni mjenjač koji se koristi i u modelu S660.

Ako se izvještaji pokažu tačnim, prve Honde S1000 na evropskom i drugim svjetskim tržištima trebale bi se pojaviti početkom naredne godine. U cijelu priču krajem 2016. mogla bi se uključiti i kompanija Mugen iz koje bi onda vjerovatno stizale još snažnije „hiljadarke“.
Vezani članci