Za milion eura
6

GTO Engineering nudi repliku Ferrarija 250 GT California Spyder

E. L.
Potencijalni kupci "Revival" izdanja jednog od, prema mišljenju mnogih, najljepših Ferrarija svih vremena mogu birati između tri ponuđena V12 motora.

S ukupno 106 proizvedenih primjeraka Ferrari 250 GT California Spyder spada među najskuplje i najpoželjnije modele koji su "rođeni“ u Maranellu, pa ne čudi što rijetki sačuvani originalni primjerci na aukcijama dostižu višemilionske iznose.

Kupci koji nisu spremni da plate originalni primjerak Ferrarijevog "open air“ dvosjeda s početka šezdesetih godina izvrsnu repliku modela 250 GT California Spyder mogu naručiti u britanskoj kompaniji GTO Engineering koja se svrstava među najcjenjenije kompanije u kojima se, pored restauriranja i servisiranja modela koji se kriju iza amblema "propetog konjića“, bave i proizvodnjom replika.

Za "oživljeni“ model 250 GT California Spyder SWB (Short Wheel Base) s najboljom specifikacijom treba izdvojiti oko milion eura, a GTO Engineering zauzvrat nudi automobil s ručno napravljenom aluminijskom karoserijom u kojoj se (pored kože, drveta i analognih instrumenata) krije znatno unaprijeđena mehanika.

Za proces kompletiranja "priče“ potrebno je 1.500 sati, a pored Ferrarijevog 3-litarskog V12 motora (Colombo) koji je kombinovan s 4-stepenim ručnim mjenjačem kupci u opciji su i veći 3,5 i 4-litarski V12 motori s kojima se prijenos snage na zadnju osovinu obavlja posredstvom 5-stepenog mjenjača.

U GTO-u kažu da su njihove dvije prethodne (re)kreacije na temu Ferrarijevih modela 250 SWB i 250 TR pokazale da ima mnogo zainteresovanih kupaca koji žele "kopiju koja je kvalitetnija od originala“ i spremni su izdvojiti spomenuti iznos za automobil koji će čekati oko dvije godine. Ne znamo šta o svemu misle u Ferrariju.

Vezani članci