auto
6

GM za 106 godina proizveo više od 500 miliona automobila

Klix.ba
Uz sve uspone i padove s kojima se američka automobilska korporacija General Motors suočavala kroz vremenski period dug 106 godina, iz General Motors tvornica širom svijeta do sada je izašlo nešto više od 500 miliona automobila.

Iako je General Motors prije nekoliko godina bio na ivici bankrota, korporacija je uspjela da se oporavi i tržištu trenutno nudi nekolicinu veoma dobrih automobila koji se cijene i izvan Sjedinjenih Američkih Država. Zbog efikasnih mjera koje su poduzete prilikom konsolidacije posrnulog GM-a, koji je osnovan 1908. godine, mnogi korporaciju od 2009. godine nazivaju „Novi GM“.

General Motors se prvi put pojavljuje na svjetskoj sceni u ranim godinama dvadesetog stoljeća, kada su se prvi predsjednik Kine, Sun Yat-sen, i posljednji kineski car, Pu Yi, vozili na zadnjem sjedištu GM-ovog Buicka iz 1912. godine.

Do 1931. godine General Motors postaje vlasnikom britanske automobilske kompanije Vauxhall, australijskog Holdena i njemačkog Opela. Prvi automobili koje je 1997. godine GM proizveo u Kini rezultat su zajedničkog poduhvata sa kineskom kompanijom SAIC Motor, što je svakako pomoglo da Kina ubrzo postane GM-ovo najveće tržište. Uz 11 zajedničkih projekata u kojima učestvuju, u General Motorsu su najavili da su samo za američke proizvodne kapacitete spremni investirati oko 5,4 milijardi dolara.

"U ovoj godini očekujemo da ćemo prodavati više od 1.000 automobila u jednom jedinom satu, i tako svaki dan“, izjavila je izvršna direktorica General Motorsa, Mary Barra.

Vezani članci