auto
0

General Motors razvija hibridna vozila na plinski i električni pogon

FENA
General Motors (GM), u nastojanju da zadrži čelnu poziciju među svjetskim proizvođačima automobila te da ne dozvoli da ga pretekne japanska Toyota, najavio je planove razvoja hibridnih vozila na plinski i električni pogon.

Prema riječima čelnika GM-a Ricka Wagonera, ta kompanija planira razviti tri hibridne verzije svojeg sportskog vozila Saturn, prenose agencije.

Toyota ima devetogodišnju prednost u području razvoja hibridno-električnih vozila, koja troše manje goriva i uzrokuju manje zagađenja, koristeći bateriju i električni motor pored benzinskog motora. Ta je kompanija u SAD-u dosad prodala oko 435.000 hibridnih vozila.

GM nije objavio kada planira plasirati svoje hibridno vozilo na tržište. Ta kompanija također razmatra mogućnost proizvodnje vozila na 85-postotni etanolski pogon, u okviru nastojanja usmjerenog na smanjenje američke ovisnosti o uvoznom gorivu.

»Moramo - i to kao poslovnu nužnost - razviti alternativne pokretače motora temeljene na alternativnim izvorima energije«, kazao je Wagoner.

Hibridna vozila na djelomičan električni pogon pune se kada je vozilo ugašeno i prelaze automatski na benzin kada se istroše baterije. Neki modeli koriste generiranu i pohranjenu energiju.