Utrka šampiona 2010
0

Filipe Albuquerque pobijedio Sebastiena Loeba

Sarajevo-x.com
Filipe Albuquerque je priredio iznenađenje trijumfom u ovogodišnjoj Utrci šampiona u Dusseldorfu, nakon što je u finalu ovog takmičenja pobijedio sedmerostrukog svjetskog prvaka u reliju Sebastiena Loeba.

Portugalski GT trkač je pobijedio iskusnog Loeba u dvije utrke u finalu takmičenja, nakon što je bio bolji od novog svjetskog šampiona u Formuli 1 Sebastiana Vettela u polufinalu, te sunarodnjaka Alvara Parentea u četvrtfinalu.

Vettel je u četvrtfinalu slavio protiv Michaela Schumachera. Loeb je na putu do finala pobijedio Toma Kristensena u četvrtfinalu, kao i Andyja Priaulxa u polufinalu.

Prava drama se dogodila tokom "obračuna" Loeba sa vozačem F1 tima Lotus Heikkijem Kovalainenom, kada je Finac doživio kvar na svom Audiju R8 prilikom kontakta sa barijerom, nakon čega se nekoliko puta okrenuo i potpuno uništio automobil.

Pobjednik iz 2004. godine se povukao iz takmičenja kako bi otišao na pregled u bolnicu, jer je prilikom nesreće izgubio svijest, no nije doživio ozbiljnije povrede kao ni njegova djevojka Catherine Hyde, koja je bila na mjestu suvozača.