|

Fiatov udio na italijanskom tržištu uvećan na 32 posto

Fiatov udio na italijanskom tržištu uvećan na 32 posto
0
F
FENA
5.9.2006. u 10:06
0
komentara
0

dijeljenja
Fiatov udio na italijanskom tržištu uvećan na 32 posto
Italijanski proizvođač automobila Fiat povećao je u augustu udio u italijanskom tržištu na gotovo 32 posto, što je njegov najbolji rezultat nakon teške krize iz proteklih godina.
Pozitivni rezultati postignuti su uprkos teškoćama na italijanskom tržištu automobila koje je u augustu zabilježilo pad od 2,3 posto, izvijestili su italijanski mediji, a prenose agencije.

Fiat se namjerava širiti i u inostranstvu i planira do 2010. proširiti udio na ogromnom ruskom tržištu na pet posto, što odgovara prodaji 80 hiljada automobila godišnje. Pri ostvarivanju tog cilja kompanija računa i na pomoć strateškog partnera Severstal Auto, automobilskog ogranka ruskog čeličnog diva.

Već sljedeće godine Fiat želi u Rusiji dostići brojku od 36.500 prodanih automobila, pri čemu ima u vidu ponajprije nove modele Grande Punto, Pandu i Cromu. Kako bi ostvarili taj cilj, Fiat i Severstal namjeravaju pokrenuti zajedničku proizvodnju.

U okviru strategije za osvajanje ruskog tržišta dvije kompanije planiraju propagandnu kampanju vrijednu 12 miliona dolara, pri čemu je u Rusiji dosad već otvoreno 35 Fiatovih izložbenih salona.

"Prisutnost u Rusiji obaveza je svih velikih svjetskih automobilskih grupa", konstatovao je direktor marketinga u Fiatu Luca De Meo. Tu činjenicu potvrđuje i podatak da je 2005. uvoz inostranih automobila u Rusiju porastao za 43,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, što odgovara brojci od 774 hiljade automobila.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.