SAAB na rasprodaji
0

FIAT i Geely se bore oko SAAB-a

Sarajevo-x.com
Švedska štampa najavila je da je nakon propasti američkog giganta General Motorsa i SAAB kao jedan od najprepoznatljivijih švedskih brendova u nezavidnoj situaciji. Neosporno je da su dionice ovog proizvođača na tržištu, samo je preostalo pitanje ko će do njih doći.

Najzainteresovaniji potencijalni kupci SAAB-a su trenutno italijanski automobilistički gigant FIAT, kineski proizvođač u usponu Geely, te neimenovana njemačka banka.
Zanimljivo je i to da su već počele kružiti glasine o tome da je šef General Motorsa, Fritz Henderson već prekrižio Geely sa spiska mogućih kupaca, i to prije svega zbog toga što bi tada SAAB mogao postati direktna konkurencija GM-ovom luksuznom brandu, Buicku, na premium tržištu Kine.

Također, ni General Motors niti SAAB nisu htjeli zvanično potvrditi listu zainteresovanih kompanija, a pažnju privlači i odgovor zvaničnika Geelya koji sada negiraju da su uopšte zainteresovani za SAAB, iako su nedavno napravili detaljan obilazak i pregled centralne direkcije SAAB-a u švedskom gradu Trollhattanu. Iz drugih izvora dolaze informacije da je SAAB i pored velike ekonomske krize postao izuzetno „vruća“ i primamljiva roba, te da je za kupovinu ove komapnije zainteresovano čak preko dvadeset raznih kupaca.

Istovremeno, SAAB se nastavlja boriti sa dugovima i nagomilavanjem kredita, te se nadaju da će u nekoliko narednih mjeseci uspjeti smanjiti dio duga za 75 odsto. Također, nadaju se da će im probleme olakšati i očekivano povećanje proizvodnje u Trollhattanu, u čemu bi im trebalo pomoći uvođenje novih modela u ponudu kao što su 9-3X Wagon, 9.4X Crossover i nova generacija uvijek popularnog modela 9-5.