Ograničen broj primjeraka
38

Fiat 500 Tributo Trepiuno slavi 20 godina od debija koncepta

D. B.
Stellantis Heritage je pripremio novi brojčano ograničeni model, koji je nastao u čast koncepta, od kojeg je u konačnici nastao moderni Fiat 500.

Moderna reinkarnacija modela Fiat 500 se pokazala uspješnom za italijanski brend, a privlačni i nostalgični dizajn je osvojio srca više od 3,2 miliona kupaca. Produkcijski model je stigao 2007. godine, no njegov dizajn je bio baziran na konceptu Trepiuno predstavljenom u Ženevi 4. marta 2004. godine. Kako bi se proslavila 20. godišnjica koncepta, Stellantis Heritage je kreirao novo ograničeno izdanje modela Fiat 500 pod nazivom Tributo Trepiuno.

Specijalni automobil je baziran na modelu 500 Hybrid, no posjeduje nekoliko modifikacija eksterijera i unutrašnjosti te podsjeća na dizajn koncepta, koji je uveliko inspirisan originalnim modelom iz 1957. godine.

Kao takav, Fiat 500 Tributo Trepiuno lakiran je u specijalnu nijansu bijele boje te je dobio novi set felgi s pet dvostrukih krakova i sjajnom završnom obradom. Druge reference na koncept uključuju crveni detalj u stražnjim svjetlima, kao i stare plave Fiatove oznake na prednjoj maski, vratima prtljažnika i "čepovima" felgi.

Unutrašnjost krasi unikatna kombinacija crvenkasto-smeđe i bijele boje. Armaturna ploča sadrži originalne skice koncepta, dok prednja sjedišta s presvlakama od bijele kože imaju Trepiuno vez s XX oznakom, što je latinski broj 20. Paneli vrata,, bočne lajsne i nasloni stražnjih sjedišta su u istoj boji, što je referenca na konceptov "kada" stil unutrašnjosti.

Fiat 500 Tributo Trepiuno je dio projekta Reloaded By Creators odjela Stellantis Heritage, koji je nedavno proizveo unikate Alfa Romeo 4C Unica i Fiat Multipla 6x6. Kao i Multiplu, koncept Trepiuno je dizajnirao Roberto Giolito, koji je sada šef Stellantis Heritagea. U zvaničnom videu je ovaj veteran objasnio kako je produkcijska verzija Fiata 500 ostala vjerna linijama koncepta Trepiuno.

Produkcijski Fiat 500 je stigao 2007. godine, redizajniran je 2016. i nešto je veći od koncepta, a također ima i nešto praktičniju unutrašnjost s četiri sjedišta. Međutim, osnovna forma i dizajn su zadržani. Isto se može reći i za potpuno električni Fiat 500e, koji je stigao 2020. godine i koji je ostao vjeran istom receptu.

Koliko će primjeraka modela 500 Tributo Trepiuno biti proizvedeno i koliko će koštati, zasad nije poznato. Ipak, svi primjerci će posjedovati certifikat te će ih direktno prodavati odjel Stellantis Heritage.