Prodaje se za pet miliona funti
0

Ferrarijev automobil postao jedan od najskupljih na svijetu

Klix.ba
Jedan model Ferrarija koji se dugo smatrao najljepšim automobilom ikada napravljenim, sada je postao i jedan od najskupljih automobila na svijetu.

Ferrari 250 GT SWB California Spyder iz 1963. godine, je jedan od najboljih primjera inžinjerske saradnje u historiji. Naime, Enzo Ferrari je unajmio Pininfarina da ga dizajnira, a Scagliettija da ga napravi. Kao rezultat izgleda i performansi, automobil sada ima i odgovarajuću cijenu.

Ukoliko se uzme nevjerovatan rast cijena klasičnih Ferrarijevih automobila, cijena od pet miliona funti vjerovatno nije ni pretjerano velika za stvarne ljubitelje i kolekcionare.

Ovaj model, koji je 53. od ukupno 55 napravljenih, se pojavljivao u mnogim filmovima. U filmu "Charlie's Angels: Full Throttle" iz 2003. godine ga je vozila Cameron Diaz.

Ispod prelijepog eksterijera se nalazi trolitarski V12 motor koji razvija oko 290 konjskih snaga, što je zaista izvanredno za automobil koji se pojavio prije 50 godina. Od nula do sto kilometara na sat ubrzava za osam sekundi, a maksimalna brzina mu je 240 kilometara na sat.