auto
10

Ferrari 250 GT Berlinetta SWB čeka novog vlasnika

Klix.ba
Prema preliminarnim procjenama novi će vlasnik za ovaj Ferrari 250 GT Berlinetta SWB morati da izdvoji oko 9,5 miliona dolara.

U svijetu automobilskih kolekcionara jedan od najpoželjnijih automobila svakako je i Ferrarijev legendarni model 250 GT Berlinetta koji je italijanska tvornica "snova" proizvodila u vrijeme apsolutne dominacije na automobilskim trkama.

Jedan od 176 proizvedenih primjeraka, koji je u potpunosti restauriran 2015. godine, bit će ponuđen na aukciji koju će u SAD-u od 10. do 11. marta 2017. godine organizovati aukcijska kuća RM Sotheby's.

Automobil je proizveden 1961. godine, nosi broj šasije 2639GT i opremljen je s cestovno orijentisanim paketom Lusso koji u ovom slučaju predstavlja aluminijski poklopac motora i prtljažnika, prozore koji se mogu spuštati i ventilacione otvore na krovu i blatobranima.

Pokreće ga uzdužno postavljen trolitarski V12 motor Tipo 168B Colombo sa oko 240 KS (280 KS pri 7.000 obr/min u trkaćem izdanju) koji napaja šest Weber karburatora. Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je 4-stepeni mjenjač, a iza akronima SWB (Short Wheel Base) krije se skraćeno međuosovinsko rastojanje s kojim su u Ferrariju tih godina poboljšavali upravljivost svojih trkaćih automobila.

S obzirom na broj proizvedenih primjeraka, ali i sve nagrade koje je ovaj primjerak osvojio na različitim izložbama klasičnih automobila, u RM Sotheby's procjenjuju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko 9,5 miliona dolara, što je i dalje neuporedivo manje od iznosa za koji se na aukcijama prodaju primjerci legendarnog Ferrarijevog modela 250 GTO koji je napravljen u samo 39 primjeraka.