Aukcija u Parizu
8

Ferrari 166 MM Spider bi mogao biti prodan za 4,5 miliona eura

Klix.ba
U srijedu će u Parizu aukcijska kuća RM Sotheby's održati aukciju klasičnih automobila, a među njima se ističe Ferrari 166 MM Spider, koji bi mogao biti prodan za 4.5 miliona eura.

Automobil se takmičio 1953. i 1954. godine na utrci Mile Miglia te na brojim drugim utrkama širom svijeta. Radi se o klasičnom ferariju s brojem šasije 0272 M, koji je prodan prvom vlasniku Agbericu Cacciariju u Italiji, a regostrovan je u Modeni s oznakama MO 29583. Radi se o petom od samo 13 primjeraka napravljenih 1953. godine.

Nakon trkaće karijere u Italiji, automobil je transportovan u Californiju, gdje je korišten za snimanje filma 1955. godine pod nazivom "The Racers". Kasnije je prodan Peteu Lovelyju iz Tacome, koji ga je ponovo lakirao, ali u bijelu i zlatnu boju te ga prirpemio za utrke 1955. i 1956. godine.

Automobil se redovno pojavljuje na eventima kao što je Pebble Beach, a takmičio se i u Ferrarijevom Historic Challengeu i Cavallino Classicu 2000. godine. Mijenjao je vlasnike te je stigao i u Massachusetts, a onda se vratio u Californiju. "Skrasio" se u Connecticutu, a i danas ima gotovo sve originalne komponente.

Njegov originalni V12 motor je u potpunosti restauriran, a dobio je električno paljenje, bolji alternator i pomoćni električni ventilator. Petostepeni mjenjač je također poboljšan, a sve nove komponente su unaprijedile vozne osobine.

Rijetki Ferrari će biti prodan u srijedu na aukciji u Parizu, a očekuje se cijena između 3,7 i 4,5 miliona eura.