auto
0

Fangiov Mercedes je najskuplji automobil ikada prodat na aukciji

Klix.ba
Mercedes-Benz W196, koji je legendarni argentinski vozač Juan Manuel Fangio, 1954. godine, vozio do pobjeda u Njemačkoj i Švicarskoj te s njim osvojio drugi od svojih pet naslova svjetskog prvaka u Formuli 1, prodat je na aukciji za rekordnih 22,6 miliona eura.

Uprkos tome što je proglašen jednim od najznačajnijih automobila 20. stoljeća, ovaj nerestauriranI bolid stajao je decenijama u skladištu, sve dok nije ponuđen na aukciji u okviru Festivala brzine Goodwood.

Kolekcionari sa tri kontinenta sakupili su se oko automobila čija je početna cijena procijenjena na 11,5 miliona eura. Njegovo netaknuto stanje i patina, samo su mu još dodali na vrijednosti, a prodat je za 22,6 miliona eura.

Ova prodaja oborila je prethodni svjetski rekord, kada je 2011. godine prototip Ferrarija Testa Rossa iz 1957. godine prodat za 12,5 miliona eura.

Mercedes sa brojem šasije 00006/54 prodat je anonimnom kupcu, putem telefona, saopćili su iz aukcionarske kuće Bonhams. Od 11 zainteresovanih kupaca, samo pet je dobilo priliku da učestvuje u aukciji.

"Radio sam sa nekim od najpoželjnijih i najvažnijih automobila tokom svoje aukcionarske karijere duge pet decenija, ali sa ovim legendarnim automobilom sam dostigao svoj vrhunac. Bila je to lična privilegija predsjedavati prodajom ovog vozila, koje nije samo jedan od najznačajnijih automobila 20. stoljeća, već i najvažniji trkači automobil ikada ponuđen na prodaju", izjavio je Robert Brooks, predsjednik Bonhamsa.